i
QR
Link
EAN
Menu
Menu
Zonne-energie
Energie
Login
Ververs: ISDN
ISDN-2 en ISDN-30
Verschillen
Bij een ISDN-aansluiting spreekt men niet meer van netlijnen maar van communicatiekanalen (B) en signaleringskanalen. (D) De communicatiekanalen dienen voorde transport van informatie, de signaleringskanalen dienen ter ondersteuning vandit transport.
Een inkomend gesprek wordt over het signaleringskanaal aangekondigd, het gesprek zelf wordt over het communicatiekanaal gevoerd. ISDN biedt de integratie van alle huidige vormen van communicatie. Het communicatiekanaal kun je op vele manieren benutten, bijvoorbeeld voor spraak, tekst, data en beeld.
De communicatiekanalen worden in vaktermen B-kanalen genoemd, het signaleringskanaal noemt men het D-kanaal.
ISDN komt in twee vormen: ISDN-2 en ISDN-30. Het getal geeft het aantal communicatiekanalen aan. Met ISDN-2 heb je de beschikking over 2 communicatiekanalen en met ISDN-30 heb je 30 communicatiekanalen. Het aantal communicatiekanalen geeft aan hoeveel randapparaten er
tegelijkertijd
kunnen worden gebruikt.
Een ISDN-2 aansluiting biedt dus dezelfde capaciteit als twee analoge netlijnen (maar lang niet dezelfde functionaliteit!). Er wordt zowel bij ISDN-2 als bij ISDN-30 maar een signaleringskanaal gebruikt. Bij ISDN-2 is dat signaleringskanaal 16 kbps, bij ISDN-30 is dat 64 kbps. De B-kanalen zijn altijd 64 kbps.
Schematisch: verschillen ISDN-2 en ISDN-30
ISDN-2:
2 B-kanalen van 64 kbps.
1 D-kanaal van 16 kbps.
ISDN-30:
30 B-kanalen van 64 kbps.
1 D-kanaal van 64 kbps.
ISDN-2 in de praktijk
ISDN-2, ook wel 2B+D, BRI (Basic Rate Interface) of BRA (Basic Rate Access) genoemd, is ontwikkeld om zoveel mogelijk data door de bestaande koperkabels van het huidige telefoonnet te transporteren. De maximale datastroom is daarbij160 kbit/sec. De telefoonmaatschappijen hebben afgesproken om 2 B-kanalen van 64 kbit/sec voor de communicatie en een D-kanaal van 16 kbit/sec voor de signalering te gebruiken. Voor de totale communicatie wordt 144 kbit/sec gebruikt (64+64+16). De marge die overblijft wordt gebruikt voor diverse ondersteunende taken zoals foutcontrole. De communicatie-apparatuur (waaronder telefoontoestellen, faxen, modems) gebruiktin de regel een B-kanaal voor een verbinding. Dit houdt in dat men in feite over dezelfdecapaciteit beschikt als bij 2 analoge netlijnen. Maar, ISDN heeft veel meer voordelen dan analoge netlijnen.
Deze 2 lijnen (kanalen) kunnen gelijktijdig en onafhankelijk van elkaar worden gebruikt. Terwijl je over het eerste communicatie-kanaal een fax stuurt kun je over het tweede communicatie-kanaal een telefoongesprek voeren. Ook voor Internet gebruik je een communicatie-kanaal, het tweede communicatie-kanaal is dan vrij voor inkomende telefoongesprekken of kan gebruikt worden om zelf een gesprek te voeren. Op welke manier je de datacommunicatie-kanalen gebruikt maakt dus niets uit. Een anderbelangrijk punt is dat de gebruiker geen zicht heeft op de kanalen B1 en B2.Als een van deze B-kanaal in gebruik is pakt de ISDN-apparatuur automatisch het anderekanaal. De twee communicatiekanalen kunnen ook gecombineerd worden tot een kanaal van 128 kbit per seconde. De gegevens worden dan evenredig over de beideB-kanalen verdeeld. Het delen van de data over 2 kanalen noemt men load-sharing. Voor een PPP-verbinding wordt het Multilink-PPP protocol gebruikt. Bij het HDLC-protocol noemt men deze methode Bonding. Bonding is de afkorting voor Bandwith ON Demand INteroperability Group. Bonding is de naam van de standaardisatie-groep voor multilink op laag-2 niveau (HDLC). Bij gelijktijdig gebruik van 2 B-kanalen betaal je ook voor 2 openstaande verbindingen!
ISDN-30 in de praktijk
ISDN-30, ook wel 30B+D, PRI (Primary Rate Interface) of PRA (Primary Rate Access) genoemd, biedt de klant maar liefst 30 communicatiekanalen. ISDN-30 wordt dan ook gebruikt om een snelle dataverbinding op te bouwen voor grote computersystemen, om bedrijfstelefooncentrales op het telefoon-netwerk aan te sluiten of om verbindingen te leggen tussen meerdere bedrijfstelefooncentrales. Het onderstaande schema laat een grote ISDN-30 centrale zien. Op de PABX worden meerdere S-Bussen aangesloten. Deze S-Bussen kunnen gebruikt worden als een gewone ISDN-aansluiting.
Een ISDN-30 verbinding gaat meestal over 2 koperparen. Zelden wordt er glasvezelkabel gebruikt. Bij het gebruik van koperkabel bij ISDN-30 kan er gebruik gemaakt worden van PDL of van HDSL. Deze begrippen zullen kort hieronder worden toegelicht.
PDL
PDL staat voor Primaire Digitale Lijnsystemen. Er worden 2 koperparen gebruikt, een koperpaar voor de heenweg en een koperpaar voor de terugweg. Ieder aderpaar heeft dus een eigen, enkelgericht signaal. Bij PDL moet je dus eigenlijk spreken over een 2 x 2 Mbit/sec-verbinding omdat er altijd een full-duplex verbinding is met verkeer in beide richtingen. Er zitten onderweg (om de 1 of 2 km) zogenaamde regeneratoren om het bitsignaal te verversen. Vaak worden bij PDL ook 3 aderparen gebruikt. Dan wordt 1 aderpaar voor alarmering op afstand van problemen in de regeneratoren ingezet.
HDSL
Nieuwer is het gebruik van zogenaamde HDSL-modems. Daarbij gaat het 2 Mbit/sec-signaal over 3 dubbeladers. Het signaal wordt gemultiplexed c.q. gedemultiplexed en verdeeld over deze 3 dubbeladers. Er hoeft dan minder geregenereerd te worden. Over dezelfde 3 dubbeladers gaan de signalen zowel heen als terug (door elkaar als het ware). Deze techniek heet echocancellation (echo-onderdrukking) en wordt trouwens ook in analoge modems en bij ADSL gebruikt. Het voordeel van HDSL is dus dat het signaal dubbelgericht is met echo-onderdrukking waardoor er minder regeneratoren hoeven te worden gebruikt. Het nadeel van de PDL-techniek is namelijk dat het ingraven van regeneratoren erg kostbaar is.
LET OP: ISDN wordt niet meer geleverd.
Er zijn nog wel converters die analoog, ISDN, VoIP en dergelijke kunnen omzetten in een ISDN lijn. Een mooi voorbeeld hiervan is de Fritz!Box, bijvoorbeeld de modellen 7170, 7270, 7390, 7490 en 7590. Er zijn er meer.
ISDN heeft een groot aantal leuke opties zoals de zeer uitgebreide weergaven, doorschakelopties en monitoring. Een voorbeeld hiervan is de weergave van het nummer van de beller, het gebelde nummer EN tegelijk ook nog via welk nummer het gesprek was doorgeschakeld. Dat vind je nergens anders! Zelf maken we daar nog steeds gebruik van, sinds geen enkel analoog toestel of centrale deze heeft.