IoT Woordenboek Het Internet of Things zit boordevol terminologie. We helpen u door het jargon te navigeren met deze trefwoordenlijst. Het helpt het Internet of Things te begrijpen en geeft inzicht in alle verschillende componenten.

2G
Het 2G-netwerk is een 2e Generatiesysteem voor mobiele communicatie. 2G-systemen boden spraak en een beperkte datacapaciteit van 9,6 tot 14,4 Kbps.

3G
3G staat voor Third Generation Network en is de derde generatie draadloze mobiele telecommunicatietechnologie die gebruik maakt van een netwerk van telefoonmasten om signalen door te geven.

4G
4G is de vierde generatie van breedband mobiele netwerktechnologie, als opvolger van 3G. 4G werkt grotendeels op dezelfde manier als 3G, maar dan sneller.

5G
5G is het mobiele netwerk van de 5e generatie. Het is een nieuwe wereldwijde draadloze standaard na de 1G-, 2G-, 3G- en 4G-netwerken.

Application Program Interface
Een applicatieprogramma-interface (API) is een verzameling routines, protocollen en hulpmiddelen voor het bouwen van softwaretoepassingen.

Backhaul
Backhaul in termen van telecommunicatie verwijst naar het fysieke deel van een netwerk dat zich tussen de backbone van het netwerk en de individuele lokale netwerken bevindt.

Bandbreedte
Bandbreedte is de maximale hoeveelheid gegevens die in een vaste tijd over een netwerkpad kan worden verzonden.

Basisstation Controller
Een Base Station Controller (BSC) is een telecommunicatienetwerkcomponent die verantwoordelijk is voor de besturing van een of meer Base Transceiver Stations (BTS).

Basisstation
Een basisstation is een radio-ontvanger met één of meerdere antennes. Het werd voor het eerst gebruikt in mobiele telecommunicatienetwerken.

Bezocht Openbaar Mobiel Netwerk
Het Visited Public Mobile Network (VPMN) is het netwerk dat door een mobiele gebruiker wordt gebruikt tijdens roaming buiten zijn Home Public Mobile Network (HPMN).

Bezoekers Locatie Register
Het visitor location register (VLR) is een database die informatie bevat over de gebruikers die binnen het locatiegebied van een mobiel schakelcentrum (MSC) hebben geroamed.

Cel
Een cel is een geografisch gebied dat wordt bestreken door de frequentie die wordt uitgezonden door een basisstation in een mobiel netwerk. De elementen die deze frequentie uitzenden, worden een cellocatie genoemd.

Circuitschakeling
Circuitschakeling is een netwerktechnologie die wordt geïmplementeerd in telecommunicatienetwerken.

Code Division Multiple Access (CDMA)
Code division multiple access (CDMA) is een meervoudige toegangsregeling die gebruik maakt van direct spread spectrum-communicatietechnieken om radiocommunicatie mogelijk te maken.

Digital Twin
Een digital twin is een computerprogramma dat gegevens uit de echte wereld over een fysiek object of systeem als invoer neemt en voorspellingen of simulaties produceert van hoe dat fysieke object of systeem zal worden beïnvloed door die invoer.

Downlink
De downlink is een term die gebruikt wordt in radiocommunicatie en satellietcommunicatie om de link aan te duiden van het netwerk naar de eindgebruiker of van de satelliet naar de aarde.

Dynamisch Host Configuratie Protocol
Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) is een netwerkbeheerprotocol dat een kader biedt voor het toewijzen van IP adressen (Internet Protocol).

Embedded SIM
Een Embedded-SIM (eSIM) of embedded Universal Integrated Circuit Card (eUICC) is een herschrijfbare Subscriber Identifier Module (sim)kaart die rechtstreeks in een IoT apparaat is ingebed.

Encryptie
Encryptie is de methode om informatie te coderen. Het proces van versleutelen en ontsleutelen van informatie staat bekend als cryptografie.

Ethernet
Ethernet is het meest gangbare type LAN-verbinding (Local Area Network) dat tegenwoordig wordt gebruikt. Ethernet verbindt apparaten op een bekabeld LAN, zodat zij met elkaar kunnen communiceren via een gemeenschappelijk protocol.

Firewall
Een firewall is een netwerkbeveiligingssysteem dat voorkomt dat onbevoegde gebruikers toegang krijgen tot een netwerk.

Frequency Division Duplex
Frequency Division Duplex (FDD) is een duplex-communicatietechniek waarbij de aangesloten partijen op verschillende frequenties zenden voor upstream- en downstreamcommunicatie.

Frequentie
Frequentie wordt gedefinieerd als het aantal cycli per tijdseenheid. Frequentie wordt meestal gebruikt om korte en snelle golven weer te geven, zoals geluid en radiosignalen.

GPRS
General Packet Radio Service (GPRS) is een 2,5G-pakketgeschakelde technologie die is ontworpen ter ondersteuning van pakketgeschakeld verkeer in een wereldwijd systeem voor mobiele communicatie (GSM) netwerk.

Half Duplex
Half Duplex (HDX) is een type communicatiesysteem. Bij half duplex is er sprake van tweerichtingscommunicatie tussen zender en ontvanger.

Handover
In mobiele netwerken hebben basisstations een beperkt bereik, om connectiviteit tot stand te brengen tussen mobiele apparaten - die meestal in beweging zijn - is handover noodzakelijk.

Home Location Register (HLR)
Home Location Register is een database die gegevens bevat over geautoriseerde gebruikers die gebruik maken van een wereldwijd systeem voor mobiele communicatie core netwerk.

Home Public Mobile Network
Het openbare mobiele thuisnetwerk (Home Public Mobile Network - HPMN) is het netwerk van een operator waarop een mobiele gebruiker een abonnement heeft.

HSDPA
High speed downlink packet access (HSDPA), ook bekend als 3,5G, is een verbeterd telecommunicatieprotocol van de derde generatie.

Ingebed systeem
Een ingebed systeem is een computersysteem dat een specifiek doel heeft binnen een groter mechanisch of elektrisch systeem.

International Mobile Equipment Identity (IMEI)
Een IMEI-nummer (International Mobile Equipment Identity) is een 15- of 17-cijferig uniek nummer dat wordt gegenereerd door een internationale organisatie die toezicht houdt op netwerkexploitanten, de GSMA (Groupe Speciale Mobile Association).

International Mobile Subscriber Identity (IMSI)
International Mobile Subscriber Identity (IMSI) is een uniek 15-cijferig nummer dat elke gebruiker identificeert in een Global System for Mobile communication (GSM) en Universal Mobile Telecommunication system (UMTS) netwerk.

Internet Protocol (IP)
Het internetprotocol is het belangrijkste communicatieprotocol in het internetprotocolpak. Het is verantwoordelijk voor het doorsturen van datagrammen of pakketten over netwerken.

Location area code (LAC)
Het gebied dat een mobiel radionetwerk bestrijkt, wordt meestal een locatiegebied genoemd.

Lokaal Area Netwerk
Een LAN (Local Area Network) is een netwerk dat apparaten, zoals computers en printers, met elkaar verbindt binnen een relatief klein gebied, zoals scholen, laboratoria, universiteitscampussen of kantoorgebouwen.

Long-Term Evolution (LTE)
Long-Term Evolution (LTE) is een standaard in draadloze communicatie ontwikkeld door het 3rd Generation Partnership Project (3GPP) voor mobiele apparaten en dataterminals.

Mobiel abonnee-identificatienummer (MSIN)
Het Mobile Subscriber Identification Number (MSIN) is een uniek serienummer waarmee mobiele gebruikers binnen een netwerk van een mobiele provider worden geïdentificeerd.

Mobiel netwerk
Een mobiel netwerk is een netwerk van radios verspreid over land. Deze netwerken worden verdeeld door cellen.

Mobiel schakelcentrum
Een Mobile Switching Center (MSC) is een kernonderdeel van het GSM/CDMA-netwerksysteem. Het fungeert als een controlecentrum van een Network Switching Subsystem (NSS).

Mobiel station Geïntegreerde diensten Digitaal Netwerk
Mobile Station Integrated Services Digital Network (MSISDN) is het telefoonnummer dat gestructureerd is volgens het nummerplan van ITU-T-aanbeveling E.164 en dat wordt toegewezen aan een mobiele gebruiker.

Mobiele landcode (MCC)
Mobile Country Code (MCC) is gedefinieerd door ITU-T als standaard E.212. MCC is een mobiele code bestaande uit drie cijfers die wordt gebruikt om GSM netwerken te identificeren.

Mobiele netwerkcode (MNC)
Mobile Network Code (MNC) is een uniek twee- of driecijferig nummer dat wordt gebruikt om een PLMN (Public Land Mobile Network) thuis te identificeren.

Netwerkadres
Een netwerkadres is een uniek fysiek of logisch adres dat een netwerkknooppunt of -apparaat in een computer- of telecommunicatienetwerk onderscheidt.

Out-of-Band Beheer
Out-of-band management (OOBM) is het gebruik van beheersinterfaces voor het beheer van netwerkapparatuur.

Packet switching
Pakketschakeling is een methode van gegevensoverdracht waarbij de gegevens worden verdeeld in pakketten. Elk pakket krijgt een header met informatie over de bestemming.

Pakket
Een pakket is een bit met gegevens die verpakt is voor verzending over een pakketgeschakeld netwerk. Het is een kleine hoeveelheid gegevens die over een netwerk wordt verzonden, zoals een LAN of het internet.

Remote Authentication Dial-In User Service
Remote Authentication Dial-In User Service (RADIUS) is een wijdverbreid systeem dat werkt op poort 1812 om authenticatie, autorisatie en accounting te bieden voor netwerktoegang.

Router
Een router is een netwerkapparaat dat gegevenspakketten doorstuurt tussen computernetwerken. Routers sturen het verkeer op het internet.

RS-232
RS-232 is een interface voor de uitwisseling van seriële binaire data tussen twee apparaten.

Subscriber Identity Module (SIM)
De Subscriber Identity Module (SIM) is een smartcard die nodig is om een mobiele telefoon te kunnen gebruiken voor communicatie.

Switch
Een switch is een apparaat in een computernetwerk dat andere apparaten met elkaar verbindt.

Transmissie Controle Protocol
Het Transmission Control Protocol (TCP) is een protocol dat wordt gebruikt voor betrouwbare datacommunicatie tussen computers in een pakketgeschakeld computercommunicatienetwerk.

Universeel Mobiel Telecommunicatie Systeem
Het Universal Mobile Telecommunications System (UMTS) is een van de mobiele telecommunicatiesystemen van de derde generatie (3G).

Uplink
De uplink is een term die in de radiocommunicatie en de satellietcommunicatie wordt gebruikt om de verbinding aan te duiden tussen de eindgebruiker en het netwerk of tussen de aarde en de satelliet.

User Datagram Protocol
User Datagram Protocol (UDP) is een verbindingsloos transportlaagprotocol. Het voorziet in een onbetrouwbare datagramverbinding tussen toepassingen.

USSD (Unstructured Supplementary Service Data)
De Unstructured Supplementary Service Data, of USSD-code service die banken en andere financiële dienstverleners gebruiken om de bankgemeenschap te bedienen vanaf hun platforms.

Volledige duplex
Full Duplex (FDX) is een type communicatiesysteem. Bij full duplex is sprake van tweerichtingscommunicatie tussen zender en ontvanger.

Wereldwijd systeem voor mobiele communicatie (GSM)
Global System for Mobile communications (GSM) is een draadloze telecommunicatienorm beschreven door het Europees Instituut voor telecommunicatienormen (ETSI) voor cellulaire diensten.

Wide Area Network
Wide Area Network (WAN) is een telecommunicatienetwerk dat een groot geografisch gebied bestrijkt.